JADUAL KELAS MASAKAN DI TELUK INTAN, PERAK DI ITA ROHAYA BAKERY-012-5323552

JADUAL KELAS MASAKAN DAN HIASAN KEK DI ITA ROHAYA BAKERY TELUK INTAN

Salam semua. Ramai yg sms/inbox kat fb bertanya jadual kelas dan harga kelas di ita rohaya bakery. Ok kat sini ita senaraikan semua harga kelas yg akan ita anjurkan ya. Tarikhnya InsyaAllah ita akan bgtau kemudian.
1.Kelas aneka talam part1-RM150 Hands on
Module- 10 jenis kuih aneka talam dan 2 resepi free. 1.Talam keladi 2.Talam sekoteng 3.Talam cendol 4.Talam roti paun 5.Talam jagung 6.Talam suji 7.Talam puding marble 8.Talam gula merah 9.Talam tokyo 10.Serimuka pandan dan 2 resepi free

2.Kelas aneka talam part2-RM150 Hands on
Module- 10 jenis kuih aneka talam dan bingka dan 2 resepi free. 1.Talam ubi kayu 2.Talam sago banjar 3.Talam labu berlauk 4.Talam mak dara 5.Bingka ubi 6.Bingka labu 7.Bingka tepung beras 8.Koleh kacang 9.Kasui Nyonya 10.Serimuka pulut hitam dan 2 resepi free

3.Kelas aneka tart-RM120 Hands on
Module- 5 jenis tart 1.Cheese tart 2.Egg tart 3.Fruit tart 4.Coconut Tart 5.Coklat tart

4.Kelas hiasan kek kahwin-RM200 Hands on
Module- Bancuh 2 jenis buttercream utk salut kek dan utk bunga. Hias kek dr kek kosong hingga kek menjadi cantik. sebiji kek yg telah di hias akan di bawa pulang

5.Kelas hiasan kek coklat ganache-RM250 Hands on
Module-Bancuh 2 bancuhan coklat utk hias kek dan utk buat bunga. Hias kek sehingga menjadi kek coklat yg penuh dgn coklat.

6.Kelas hiasan kek steambuttercream 2 tingkat-RM250 Hands on
Module-Bancuh 2 jenis buttercream utk salut kek dan bunga. Di ajar cara steamkan cream dan cara2 salut kek dan hias kek. sebiji kek akan di bawa pulang.

TALAM MAK DARA

Assalamualaikum. Alhamdulillah hari ni masih dalam mood rajin update blog dan masukkan resepi ni. Talam mak dara antara kuih talam moden favourite Ita. Tak semua kuih talam moden yg Ita belajar Ita suka makan. Dari pengalaman Ita berniaga di bazar ramadhan selama 2 tahun di pekan Teluk Intan ni membuat Ita faham selera orang  melayu kita ni. Tak semua kuih talam yg di moden kan dan cantik2 diterima tekak orag kita ni. Masa berniaga Ita buat pelbagai talam sampai 15 jenis 1 hari tapi pilihan utama tetap talam2 yg biasa2 saja macam serimuka pandan, serimuka gula merah, kole kacang, talam suji, talam cendol, talam keladi. Bukan maksud Ita semua talam moden tak dapat permintaan tapi kalau ada yg beli utk mencuba shj, Esoknya tetap beli yg biasa tu jugak. Dari pemerhatian Ita kuih2 tradisional seperti kuih talam ni lebih sedap klu ada penggunaan gula merah. Samalah macam kuih talam mak dara ni. Kalau makan memang tak cukup 1 potong.

  Kalau ada yang ada niat nak tanya Ita kenapa nama kuih ni Talam Mak Dara, maaf la ya Ita takde jawapannya. Ita belajar kuih ni masa di kelas talam part2 bersama Chef Asma di Puchong beberapa tahun lepas. Lupa pulak nak tanya kenapa namanya macam tu.

Ok takpe nama tak penting asalkan rasanya tetap meletooop. Moh kita tengok resepinya dan jangan lupa mencuba ya.

rupa paras jika diterbalikkan. lapisan ada potongan keledek oren utk mencantikkan


TALAM MAK DARA
(kelas talam part2-Chef Asma)

LAPISAN BAWAH
150gram tepung beras
20gram tepung grean pea
250ml santan pekat
450ml air
1/2tsp garam
50gram gula halus

150gram ubi keledek oren-dipotong dadu dan rebus hingga empuk

Cara2
  1. Satukan semua bahan kecuali keledek dan tapis ke dalam periuk.
  2. Masak hingga naik wap dan tuangkan ke dalam loyang
  3. kukus selama 20 minit

LAPISAN TENGAH
(A)
520gram ubi kayu- di parut dan tapis airnya. Ambil sagunya jika ada

(B)
100gram gula merah
150gram gula halus
100ml santan pekat
200ml air
1 helai daun pandan
pewarna coklat-tambahan

Cara2
  1. Masak semua bahan (B) hingga gula larut dan tapiskan ke dalam periuk.
  2. masukkan ubi kayu ke dalm periuk dan masak hingga pekat
  3. Tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit

LAPISAN ATAS.
60gram tepung gandum
60gram tepung beras
150ml santan pekat
350ml air
70gram gula halus
1 biji telur
1/2tsp garam
1/4 tsp pewarna oren

Cara2
  1. Satukan semua bahan dan tapiskan ke dalm periuk.
  2. Masak hingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan tengah
  3. Kukus selama 25 minit

selepas keluar dari loyang




Assalamualaikum semua pengunjung. Maaf sgt2 sebab dah lama tak update blog ni( hampir 7 bulan), sibuk yg tak pernah habis2. Sebenarnya banyak resepi yg Ita nak letak kat blog ni tapi masa nak mengadap komputer ni amat terbatas. Ita seorang surirumah tapi dalam masa yg sama sibuk terima tempahan kuih, kek dan macam2 lagi termasuk durian crepe. Terima kasih buat warga Teluk Intan yg menjadi pelanggan setia Ita. Alhamdulillah sejak berhenti dari kerja rezeki tak pernah putus utk kami sekeluarga, terima kasih ya Allah.

Cekodok rangup dan gebu 
Hari ni Ita nak letak resepi istimewa rahsia mak mertua Ita masa berniaga dulu2 tapi resepi yg tak glamour la ya hari ni sebab cekodok pisang ja. Tapi jangan ingat cekodok pisang biasa sebab cekodok ni lain dari yag lain sebab ianya rangup kat luar dan gebu kat dalamnya. Penggunaan tepung pun tak macam cekodok biasa yg biasa orang buat sebab mak mertua guna campuran tepung gandum dan beras. Errmm lain kan. Percayalah memang sedap sebab cekodok ni favourite anak2 Ita dan semua anak saudara Ita. Klu sekali buat mesti kena buat banyak dan cepat ja licinnya, berbeza klu buat cekodok guna tepung gandum ja lansung anak2 tak pandang. Mungkin anak2 suka sebab ada rangup2 tu.

Ok kat sini Ita letak resepinya ngan gambar2 secara ringkas macam mana nak buatnya

CEKODOK PISANG MAK MILAH(MAK MERTUA ITA)

500g pisang siap di lenyek ( Ita suka sgt guna pisang awak, cth mcm dlm gmbr klu x kenal pisang awak) )
80g tepung beras
80g tepung gandum
1/2tsp soda
2tbsp gula(nak tmbh sikit pun boleh)

CARA
1.Panaskan minyak. Sebatikan pisang, tepung dan soda dlm bekas. 
2.Bila minyak dah panas baru masukkan gula dan gaul sebati. 
3.Minyak jgn terlalu panas nanti cepat hangus.
4.Buatkan bulat2 adunan macam buat cekodok biasa jgk. Goreng sampai masak.
5. Dah masak cekodok agak lembut, biarkan agak2 sejuk sikit baru makan dan terasa rangupnya.

TIPS:- 1.TUJUAN GULA DI MASUKKAN AKHIR ADALAH UTK MERANGUPKAN TEKSTUR CEKODOK ANDA. INGAT JGN MASUKKAN GULA TU AWAL NANTI TAK RANGUP SGT. 

TIPS:- 2. UTK MENDAPAT BENTUK CEKODOK YG COMEL BULAT2NYA, LEPAS MASUKKAN DLM KUALI, GUNA SUDIP GELEK2 SECARA PERLAHAN DI PERMUKAAN CEKODOK TU(KLU X FAHAM ADA GAMBAR CTH ITA BG)


cth pisang "awak" yg Ita gunakan. Adunan nampak keras sikit dari adunan yg menggunakan tepung gandum. Guna sudip utk mendapatkan bentuk cekodok yg bulat2 bentuknya.



ANDA PASTI TAK MENYESAL KLU MENCUBANYA. SEKIAN 
Assalamualaikum semua yg sudi dtg ke blog Ita yg tak seberapa ni. Maaf sgt Ita terlalu sibu sejak kebelakangan ni sampai tak nak update blog kesayangan Ita ni. InsyaAllah dlm masa terdekat ni Ita akan update resepi yg best2 utk semua ya

BINGKA BERAS NYONYA TERBAIK RASANYA - CHEF ASMA


Sepotong kuih bingka utk bekalan peserta bawak balik


Assalamualaikum semua pembaca2 yg selalu berkunjung ke blog Ita. Maaf sangat2 sebab bila dtg ke sini takde entry terbaru dr Ita. Terlalu banyak perkara yang menyedihkan yg berlaku akhir2 ni.Tapi alhamdulillah Ita reda dengan ketentuan qada dan qadar dan sentiasa positifkan diri.Pada seseiapa yg inbox Ita dan email kat  Ita minta izin copy dan  buat jual dgn resepi2 Ita letak kat sini Insyaallah Ita halalkan.

Mesti ramai peminat bingka tepung beras kan. Ita pun yg amat suka makan bingka ni tapi selalu kecewa setiap kali beli kat mana2 sebab tak pernah dapat rasa yg menepati selera tekak Ita. Sejak Ita pergi kelas Talam Part2 ngan Chef Asma, Ita rasa bingka tepung beras ni la yg paling menepati selera tekak Ita. Cukup segala rasa manis, lemak, lembut dan segala rasa keenakkan ada kat kuih ni. Kalau tak percaya cubalah resepinya mudah ja tak la banyak sangat bahannya.



Kuih bingka baru keluar dr loyang

Bagi sesiapa yg nak mencuba dan kalau rasa boleh buat jual silalah mencubanya ya. Takkan menyesal punya la sebab resepi dari Chef Asma tak pernah menghampakan. Memang terbaik la



BINGKA BERAS NYONYA
 Sumber: Kelas Talam Part2 Chef Asma

BAHAN2
250gram tepung beras
100gram tepung grean pea
380gram gula halus
1tsp garam
600ml santan pekat-300ml santan kotak+ 300ml santan pekat
1700ml air

Cara2
  1. Satukan semua bahan di atas dan tapiskan ke dalam periuk
  2. Masak hingga  agak pekat sikit 
  3. Tuangkan ke dalam loyang dan baker pada suhu 170c-180c selama 1 jam 15 minit atau sampai masak( cucuk sikit dgn lidi klu melekat belum masak la maknanya)
  4. Sejukkan betul2 baru potong tau dan nampak cantik

NOTA: Acuan sapu marjerin dan lapik dgn kertas minyak yg sesuai.
Bakar jgn sampai kering kerana akan tertanggal. Apabila masak keluar dr oven dan sapu marjerin permukaannya(jgn sapu ngan butter ya nanti baunya tak sedapdan cantik permukaannya)




KELAS KEK KARAMEL DEMO & PERSONAL KELAS

Assalamualaikum....



4 org yg hadir (Aida, Ani, Kawan Ani(maaf lupa nama) dan Ju)
Hari ni update ttg kelas baru2 ni iaitu kelas kek karamel. Mula2 buat kelas demo yg di hadiri oleh 4 org( Ju dr Pantai Remis, Aida, Ani dan kawannya dr T I dr JPJ.  Kelas demo ni semuanya cikgu yg buat tp masih boleh nak tolong sikit2(no hal la)

Cuti raya haji baru ni adik Ita yg no 4 Teh(uda) balik Teluk Intan bawak balik semua perkakas baking yg baru dia beli(oven, mixer, penimbang, loyang dll), dia nak bljr buat kek karamel sebab dia dan hubby suka makan. Maka kena buat kelas personal utknya



adikku Teh ngan mixer dan penimbang barunya

abah Ita pun pelik asyik kek ni ja org tempah.

teh in action. jgn tak caya ko jah

Hari selasa(semalam) Kak Jamaliah dr Langkap dtg bljr kek karamel secara personal. Dia makan sebelum ni anak saudaranya aishah bwk sepotong. tak cukup katanya. Itu yg dia dtg terus bljr dan taknak kelas demo.

Add caption




Kak Jamaliah


Terima kasih semua ya

BREAD & BUTTER PUDING TERBAIK CHEF ASMA-RESEPI 5*


Assalamualaikum...Selamat malam kawan alam maya

Mood hari ni tersgt rajin la pulak nak update blog.Siap taip resepi lagi. Kat Teluk Intan sekarang ni tiap2 hari hujan jadi tak boleh nak keluar sgt termasuk la anak2 terperuk je kat rumah. Apa lagi tak habis2 kartun ja tengoknya.

puding roti dlm bekas2 kecik2. Bila nak makan baru bubuh  sos vanilla yg sangat sedap la rasanya



puding roti yg di bakar dlm bekas besar tanpa sos
ini gambar masa kelas. chef tgh menuang isi filling kastard sebelum di bakar.

Hari ni masa hujan tgh lebat tadi teringat2 kat puding roti resepi Chef Asma yg tersangat la sedapnya. Resepi Bread & Butter Pudding Chef Asma mmg kelas dan 5* la rasanya. Ita join kelas puding masa bulan Januari tahun ni. Ramai juga peserta masa tu, ada peserta yg datang dr jauh2. Masa kelas berjalan tiba2 muka chef berubah sebab ada seorg lelaki yg tak berapa 'sihat' masuk ke dalam kelas dan membuatkan kami semua rasa takut.(maklum la masa tu takde seorg lelaki pun dlm tempat tu kebetulan suami chef pun keluar). Nasib baik ada salah seorg peserta yg agak berani bangun terus suruh org tu keluar, susah jugak nak buat dia keluar. Banyak resepi yg best2 dalam kelas Chef Asma, mmg berbaloi la berguru ngan Chef ni. Tak kedekut ilmu langsung.
sebelum dibubuh filling kastard utk dibakar
















Menurut Chef puding ni kesukaan Dato Siti Nurhaliza, mmg patut pun sebab sedap sgt. Chef juga ada ajar klu nak buat dlm loyang yg besar cuma gandakan bahannya shj.


Ok moh kita layan resepinya dulu.

Bread & Butter Pudding
Sumber : Kelas Puding Chef Asma

Bahan2
(A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

(B) Filling kastard
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla

Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.

Vanilla Sauce
Bahan2
(A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla

(B)
40g custard powder
250ml air

Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)



puding roti bersama sos vanilla yg waaaalllllllaaaa sedapnya. tak percaya cubalah 



TEMPAHAN MINGGU NI. ALHAMDULILLAH

Salam semua.

 Alhamdulillah Ita Rohaya Bakery sudah mula diterima di sekitar
Teluk Intan. Walaupun tak sehebat masa di Ipoh tp ita masih bersyukur sudah mula mendapat tempahan kuih talam, kek dan cup kek. Ini adalah antara yg sempat ita ambik gambar. Maaf ada juga kek dan kuih yg terlupa nak snap gambar. Layan ja ya gambar yg ada.
sticker baru, terbesar la pulak. murah sgt 180pcs rm20 utk size ni. 

talam keladi

talam cendol

kek hantaran tunang order dr kak Aida

kek karamel tempahan jiran sekampung yg terjumpa kat fb. Linda



cup kek red velvet utk hantaran tunang order dr kak Aida


Terima kasih semua yg order ngan Ita Rohaya Bakery.

KELAS PERTAMA ITA ROHAYA BAKERY DI TELUK INTAN-7.10.2012

Assalamualaikum semua....

Memang teruk betul la Ita ni, nak update blog pun malas sgt. Bukan takde masa tp mcm2 alasan bagai la di beri.( hehehe lebih pada Fb ja). Sejak balik Teluk Intan terasa sgt sunyi hidup tanpa rakan sekerja, tanpa rakan2 bakers kat Ipoh dan jarang dapat attend kelas2 masakan yg best2( jeles, jeles, jelessssssnya).

Ahad 7.10.2012 baru ni Ita buat kelas pelbagai talam part1(10 jenis kuih talam) kat sini. Seramai 7 org yg dtg utk belajar. Alhamdulillah selesai dgn jayanya.

Sebelum balik kenalah bergambar dulu ngan semua peserta. Terima kasih semua

lepas 2 hari ada yg menelefon dah dpt order. Alhamdulillah...
Bagi semua yg hadir jgn lupa selalu mencuba ja takut jadi lupa terus nanti. Ada yg dah dapat pengukus yg order tu apa lagi terus mencuba ya. Byeeee

Resepi Kuih Peneram aka Telinga Keling yg paling sedap(bg Ita la)

Salam semua....
rupa tiada tp rasa alhamdulillah. lain kali akan cuba perbaiki teknik membentuknya

Hari ni terajin sikit update blog, bukan apa kesian kat blog ni tak berupdate langsung. Nampak tak gambar kuih tu. Kuih tu sebenarnya dulu2 ita tak suka makan sebab tgk rupanya yg hitam tu. Tapi sejak Abang(Long) pada abah ita bawak ke rumah kami satu masa dulu terus jatuh suka kat kuih ni. Masa tu dia bgtau kuih tu jiran dia Makcik Enah yg bagi. Ketika tu tak pernah ambik tau mcm mana nak buat atau nak tanya resepi ke, yg tau makan ja. Sekarang ni selalu beli kat byk tempat tp tak pernah dapat rasa yg sama mcm Makcik Enah buat, ada yg keras sgt la, manis sgt la, tak kena pada tekak(tekak Ita la ya.hehehe).

9.9.2012 hari tu Ita p kenduri kat Kuala Selangor kahwin cucu Long(Abg pd abah Ita) terjumpa la ngan Makcik Enah yg buat kuih ni yg Ita suka sgt tu. Apalagi ita bodek la resepinya, Alhamdulillah dia pun kongsikan ngan Ita resepi yg mudah sgt rupanya

Mula2 buat tu takut jgk tak jadi sebab ambik resepinya tak tanya lebih2 mcm la pandai sgt nak buat sebab mcm lembik ja adunan tu. Pesan makcik Enah bancuh awal perap dlm 6-7 jam dulu, klu nak goreng pagi bancuh adunan tu mlm.Lepas 7 jam tu tgk alamak lembik lagi adunan ni, dlm hati habis la kuih aku ni. Tu la pandai sgt tak tanya habis2. Nak membentuk tak pandai lagi mcm mana, akhir sekali bantai aja la. Mula2 masyaAllah teruk betul rupa kuih aku, tp dah smpi 5 ketul baru la ada rupa sikit.

resepi idaman 

Ok mari kita teliti resepinya....

Kuih Peneram aka Kuih Telinga Keling
 Resepi: Makcik Enah (Terima kasih Makcik)

Bahan A
4 cawan tepung beras
2 tbsp tepung gandum

Bahan B
1 cawan gula merah
1 cawan gula kasar
1 cawan air

Cara2
1. Gaul sebati kedua2 tepung.
2. Masak semua bahan B sehingga gula hancur shj, jgn lama sgt.
3. Masukkan bahan B masa tgh panas2 tu ke dalam tepung tadi dan gaul dgn senduk hingga sebati.
4. Perap adunan tadi selama 6-7 jam
5. Panaskan minyak hingga betul2 panas sebab klu tak panas kuih jd tak cantik dan tak timbul masa menggoreng.
6. Masa menggoreng tu hati2 sebab kuih cepat jadi hangit sebab minyak panas sgt(pandai2 la kawal api jgn smpi kuih hitam legam ya)
7. Bentukkan kuih tu ikut suka la ya sebab ita pun tak berapa pandai sgt lagipun adunan yg lembit susah sikit nak bentuk.
 



Selamat Datang Teluk Intan

Assalamualaikum.

Menara condong Teluk Intan- gambar google ja tak sempat nak ambik gambar
Masya Allah lamanya tak berupdate blog. Sejak pindah ke Teluk Intan ni rasanya sibuk sgt dari bulan puasa dgn bazar ramadhan setiap hari hingga lah habis bulan syawal. Alhamdulillah terima kasih ya Allah dan  pada semua pelanggan Ita Rohaya Bakery semasa bazar ramadhan yg lepas dan juga yg order utk jamuan2 hari raya yg lepas.

Sunyi rasanya lepas tak berkerja ni tambahan dah balik ke T Intan ni. Huhuhu kawan2 pun baru nak di cari termasuklah kawan2 sekolah. Kenal lagi ke diaorg semua tu. Masalah besar bg ita kat sini yg paling ketara sekali pulak nak dapatkan bahan2 mentah utk baking. Terpaksa menyusahkan kawan(terima kasih yaAzira) dan adik(terima kasih ya Ham) kat Ipoh utk beli brg dan poskan melalui bas.

Ok mari kita tgk gambar2 menara condong yg Ita ambik baru2 ni. Yg lawaknya hanya ambik gambar dlmnya shj, gambar kat luarnya tak diambik sebab terlalu ramai sgt org hari sebab ada hari explorace kat situ.

Pintu masuk

tingkat satu. hanya ada frame2 gambar lama yg menarik

ini tangki air. dlm ada byk duit syiling(org ramai yg masukkan)

pandangan dr tingkat 2

ruangan yg kosong








 
masa ni ada pertunjukkan cara menampi padi cara dulu2. pandai ke kita ya

perbezaan padi dan yg ada isi dan yg kosong(sekam)




nyiru padi gunanya utk menampi padi