JADUAL KELAS MASAKAN DI TELUK INTAN, PERAK DI ITA ROHAYA BAKERY-012-5323552

JADUAL KELAS MASAKAN DAN HIASAN KEK DI ITA ROHAYA BAKERY TELUK INTAN

Salam semua. Ramai yg sms/inbox kat fb bertanya jadual kelas dan harga kelas di ita rohaya bakery. Ok kat sini ita senaraikan semua harga kelas yg akan ita anjurkan ya. Tarikhnya InsyaAllah ita akan bgtau kemudian.
1.Kelas aneka talam part1-RM150 Hands on
Module- 10 jenis kuih aneka talam dan 2 resepi free. 1.Talam keladi 2.Talam sekoteng 3.Talam cendol 4.Talam roti paun 5.Talam jagung 6.Talam suji 7.Talam puding marble 8.Talam gula merah 9.Talam tokyo 10.Serimuka pandan dan 2 resepi free

2.Kelas aneka talam part2-RM150 Hands on
Module- 10 jenis kuih aneka talam dan bingka dan 2 resepi free. 1.Talam ubi kayu 2.Talam sago banjar 3.Talam labu berlauk 4.Talam mak dara 5.Bingka ubi 6.Bingka labu 7.Bingka tepung beras 8.Koleh kacang 9.Kasui Nyonya 10.Serimuka pulut hitam dan 2 resepi free

3.Kelas aneka tart-RM120 Hands on
Module- 5 jenis tart 1.Cheese tart 2.Egg tart 3.Fruit tart 4.Coconut Tart 5.Coklat tart

4.Kelas hiasan kek kahwin-RM200 Hands on
Module- Bancuh 2 jenis buttercream utk salut kek dan utk bunga. Hias kek dr kek kosong hingga kek menjadi cantik. sebiji kek yg telah di hias akan di bawa pulang

5.Kelas hiasan kek coklat ganache-RM250 Hands on
Module-Bancuh 2 bancuhan coklat utk hias kek dan utk buat bunga. Hias kek sehingga menjadi kek coklat yg penuh dgn coklat.

6.Kelas hiasan kek steambuttercream 2 tingkat-RM250 Hands on
Module-Bancuh 2 jenis buttercream utk salut kek dan bunga. Di ajar cara steamkan cream dan cara2 salut kek dan hias kek. sebiji kek akan di bawa pulang.

KELAS KEK KARAMEL DEMO & PERSONAL KELAS

Assalamualaikum....



4 org yg hadir (Aida, Ani, Kawan Ani(maaf lupa nama) dan Ju)
Hari ni update ttg kelas baru2 ni iaitu kelas kek karamel. Mula2 buat kelas demo yg di hadiri oleh 4 org( Ju dr Pantai Remis, Aida, Ani dan kawannya dr T I dr JPJ.  Kelas demo ni semuanya cikgu yg buat tp masih boleh nak tolong sikit2(no hal la)

Cuti raya haji baru ni adik Ita yg no 4 Teh(uda) balik Teluk Intan bawak balik semua perkakas baking yg baru dia beli(oven, mixer, penimbang, loyang dll), dia nak bljr buat kek karamel sebab dia dan hubby suka makan. Maka kena buat kelas personal utknya



adikku Teh ngan mixer dan penimbang barunya

abah Ita pun pelik asyik kek ni ja org tempah.

teh in action. jgn tak caya ko jah

Hari selasa(semalam) Kak Jamaliah dr Langkap dtg bljr kek karamel secara personal. Dia makan sebelum ni anak saudaranya aishah bwk sepotong. tak cukup katanya. Itu yg dia dtg terus bljr dan taknak kelas demo.

Add caption




Kak Jamaliah


Terima kasih semua ya

BREAD & BUTTER PUDING TERBAIK CHEF ASMA-RESEPI 5*


Assalamualaikum...Selamat malam kawan alam maya

Mood hari ni tersgt rajin la pulak nak update blog.Siap taip resepi lagi. Kat Teluk Intan sekarang ni tiap2 hari hujan jadi tak boleh nak keluar sgt termasuk la anak2 terperuk je kat rumah. Apa lagi tak habis2 kartun ja tengoknya.

puding roti dlm bekas2 kecik2. Bila nak makan baru bubuh  sos vanilla yg sangat sedap la rasanya



puding roti yg di bakar dlm bekas besar tanpa sos
ini gambar masa kelas. chef tgh menuang isi filling kastard sebelum di bakar.

Hari ni masa hujan tgh lebat tadi teringat2 kat puding roti resepi Chef Asma yg tersangat la sedapnya. Resepi Bread & Butter Pudding Chef Asma mmg kelas dan 5* la rasanya. Ita join kelas puding masa bulan Januari tahun ni. Ramai juga peserta masa tu, ada peserta yg datang dr jauh2. Masa kelas berjalan tiba2 muka chef berubah sebab ada seorg lelaki yg tak berapa 'sihat' masuk ke dalam kelas dan membuatkan kami semua rasa takut.(maklum la masa tu takde seorg lelaki pun dlm tempat tu kebetulan suami chef pun keluar). Nasib baik ada salah seorg peserta yg agak berani bangun terus suruh org tu keluar, susah jugak nak buat dia keluar. Banyak resepi yg best2 dalam kelas Chef Asma, mmg berbaloi la berguru ngan Chef ni. Tak kedekut ilmu langsung.
sebelum dibubuh filling kastard utk dibakar
















Menurut Chef puding ni kesukaan Dato Siti Nurhaliza, mmg patut pun sebab sedap sgt. Chef juga ada ajar klu nak buat dlm loyang yg besar cuma gandakan bahannya shj.


Ok moh kita layan resepinya dulu.

Bread & Butter Pudding
Sumber : Kelas Puding Chef Asma

Bahan2
(A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj

(B) Filling kastard
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla

Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.

Vanilla Sauce
Bahan2
(A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla

(B)
40g custard powder
250ml air

Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)



puding roti bersama sos vanilla yg waaaalllllllaaaa sedapnya. tak percaya cubalah 



TEMPAHAN MINGGU NI. ALHAMDULILLAH

Salam semua.

 Alhamdulillah Ita Rohaya Bakery sudah mula diterima di sekitar
Teluk Intan. Walaupun tak sehebat masa di Ipoh tp ita masih bersyukur sudah mula mendapat tempahan kuih talam, kek dan cup kek. Ini adalah antara yg sempat ita ambik gambar. Maaf ada juga kek dan kuih yg terlupa nak snap gambar. Layan ja ya gambar yg ada.
sticker baru, terbesar la pulak. murah sgt 180pcs rm20 utk size ni. 

talam keladi

talam cendol

kek hantaran tunang order dr kak Aida

kek karamel tempahan jiran sekampung yg terjumpa kat fb. Linda



cup kek red velvet utk hantaran tunang order dr kak Aida


Terima kasih semua yg order ngan Ita Rohaya Bakery.

KELAS PERTAMA ITA ROHAYA BAKERY DI TELUK INTAN-7.10.2012

Assalamualaikum semua....

Memang teruk betul la Ita ni, nak update blog pun malas sgt. Bukan takde masa tp mcm2 alasan bagai la di beri.( hehehe lebih pada Fb ja). Sejak balik Teluk Intan terasa sgt sunyi hidup tanpa rakan sekerja, tanpa rakan2 bakers kat Ipoh dan jarang dapat attend kelas2 masakan yg best2( jeles, jeles, jelessssssnya).

Ahad 7.10.2012 baru ni Ita buat kelas pelbagai talam part1(10 jenis kuih talam) kat sini. Seramai 7 org yg dtg utk belajar. Alhamdulillah selesai dgn jayanya.

Sebelum balik kenalah bergambar dulu ngan semua peserta. Terima kasih semua

lepas 2 hari ada yg menelefon dah dpt order. Alhamdulillah...
Bagi semua yg hadir jgn lupa selalu mencuba ja takut jadi lupa terus nanti. Ada yg dah dapat pengukus yg order tu apa lagi terus mencuba ya. Byeeee

Resepi Kuih Peneram aka Telinga Keling yg paling sedap(bg Ita la)

Salam semua....
rupa tiada tp rasa alhamdulillah. lain kali akan cuba perbaiki teknik membentuknya

Hari ni terajin sikit update blog, bukan apa kesian kat blog ni tak berupdate langsung. Nampak tak gambar kuih tu. Kuih tu sebenarnya dulu2 ita tak suka makan sebab tgk rupanya yg hitam tu. Tapi sejak Abang(Long) pada abah ita bawak ke rumah kami satu masa dulu terus jatuh suka kat kuih ni. Masa tu dia bgtau kuih tu jiran dia Makcik Enah yg bagi. Ketika tu tak pernah ambik tau mcm mana nak buat atau nak tanya resepi ke, yg tau makan ja. Sekarang ni selalu beli kat byk tempat tp tak pernah dapat rasa yg sama mcm Makcik Enah buat, ada yg keras sgt la, manis sgt la, tak kena pada tekak(tekak Ita la ya.hehehe).

9.9.2012 hari tu Ita p kenduri kat Kuala Selangor kahwin cucu Long(Abg pd abah Ita) terjumpa la ngan Makcik Enah yg buat kuih ni yg Ita suka sgt tu. Apalagi ita bodek la resepinya, Alhamdulillah dia pun kongsikan ngan Ita resepi yg mudah sgt rupanya

Mula2 buat tu takut jgk tak jadi sebab ambik resepinya tak tanya lebih2 mcm la pandai sgt nak buat sebab mcm lembik ja adunan tu. Pesan makcik Enah bancuh awal perap dlm 6-7 jam dulu, klu nak goreng pagi bancuh adunan tu mlm.Lepas 7 jam tu tgk alamak lembik lagi adunan ni, dlm hati habis la kuih aku ni. Tu la pandai sgt tak tanya habis2. Nak membentuk tak pandai lagi mcm mana, akhir sekali bantai aja la. Mula2 masyaAllah teruk betul rupa kuih aku, tp dah smpi 5 ketul baru la ada rupa sikit.

resepi idaman 

Ok mari kita teliti resepinya....

Kuih Peneram aka Kuih Telinga Keling
 Resepi: Makcik Enah (Terima kasih Makcik)

Bahan A
4 cawan tepung beras
2 tbsp tepung gandum

Bahan B
1 cawan gula merah
1 cawan gula kasar
1 cawan air

Cara2
1. Gaul sebati kedua2 tepung.
2. Masak semua bahan B sehingga gula hancur shj, jgn lama sgt.
3. Masukkan bahan B masa tgh panas2 tu ke dalam tepung tadi dan gaul dgn senduk hingga sebati.
4. Perap adunan tadi selama 6-7 jam
5. Panaskan minyak hingga betul2 panas sebab klu tak panas kuih jd tak cantik dan tak timbul masa menggoreng.
6. Masa menggoreng tu hati2 sebab kuih cepat jadi hangit sebab minyak panas sgt(pandai2 la kawal api jgn smpi kuih hitam legam ya)
7. Bentukkan kuih tu ikut suka la ya sebab ita pun tak berapa pandai sgt lagipun adunan yg lembit susah sikit nak bentuk.
 



Selamat Datang Teluk Intan

Assalamualaikum.

Menara condong Teluk Intan- gambar google ja tak sempat nak ambik gambar
Masya Allah lamanya tak berupdate blog. Sejak pindah ke Teluk Intan ni rasanya sibuk sgt dari bulan puasa dgn bazar ramadhan setiap hari hingga lah habis bulan syawal. Alhamdulillah terima kasih ya Allah dan  pada semua pelanggan Ita Rohaya Bakery semasa bazar ramadhan yg lepas dan juga yg order utk jamuan2 hari raya yg lepas.

Sunyi rasanya lepas tak berkerja ni tambahan dah balik ke T Intan ni. Huhuhu kawan2 pun baru nak di cari termasuklah kawan2 sekolah. Kenal lagi ke diaorg semua tu. Masalah besar bg ita kat sini yg paling ketara sekali pulak nak dapatkan bahan2 mentah utk baking. Terpaksa menyusahkan kawan(terima kasih yaAzira) dan adik(terima kasih ya Ham) kat Ipoh utk beli brg dan poskan melalui bas.

Ok mari kita tgk gambar2 menara condong yg Ita ambik baru2 ni. Yg lawaknya hanya ambik gambar dlmnya shj, gambar kat luarnya tak diambik sebab terlalu ramai sgt org hari sebab ada hari explorace kat situ.

Pintu masuk

tingkat satu. hanya ada frame2 gambar lama yg menarik

ini tangki air. dlm ada byk duit syiling(org ramai yg masukkan)

pandangan dr tingkat 2

ruangan yg kosong








 
masa ni ada pertunjukkan cara menampi padi cara dulu2. pandai ke kita ya

perbezaan padi dan yg ada isi dan yg kosong(sekam)




nyiru padi gunanya utk menampi padi

KOLEH KACANG YG MENAWAN RASA TEKAK

Assalamualaikum.....

Lama tak update apa2 dalam blog dek sibuk ngan perpindahan dan pejabat nak tutup. Letih rasanya baru lepas kelas talam dan bingka part2 yg dah lama tak buat. Alhamdulillah semua dah selesai dah merupakan kelas terakhir di Ipoh. Sedih rasanya bila ingatkan nak tinggalkan Ipoh yg byk kenangan.

ok hari ni Ita nak masukkan resepi koleh kacang yg Ita rasakan paling sedap yg Ita pernah makan( sebenarnya Ita tak suka pun). Resepi ni ita belajar masa kelas ngan ChefAsma dulu. Sesiapa yg kenal Chef pasti tahukan semua resepi beliau mmg terbaik punya.

Ok moh kita tengok resepi

Kole kacang yg dah siap pack utk peserta bawa balik
KOLEH KACANG
Sumber: Kelas Chef Asma

BAHAN2
(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan

(B)
300gram tepung kacang hijau (ita guna jenama Baba's)
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air

Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)

2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.

3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan (B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp minyak supaya berkilat)

4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.

5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.

TAHI MINYAK & CARA2NYA
300ml santan pekat + 1/8tsp garam
(dimasak dengan pai perlahan hingga menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak tidak hitam & tabur di atas kertas).
*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat